Marka Amino

Jak to się zaczęło?fabryka-amino

Amino jest jedną z najstarszych polskich marek. Szczególnie mocno zapisała się w świadomości Poznaniaków, gdyż od ponad 40 lat w tamtejszej fabryce przy ulicy Bałtyckiej produkowane są wyroby Amino.

Znak firmowy Amino powstał w 1968 roku. W latach 70. pod tą marką produkowano koncentraty obiadowe, desery w proszku, przyprawy, koncentraty napojów. Na tamten okres przypada intensywny rozwój oferty produktowej – wprowadzano wiele innowacyjnych receptur. Niektóre z nich powstały w rezultacie ówczesnych ograniczeń w imporcie surowców, np. kawa „Inka” stworzona na bazie ekstraktu z cykorii, która na stałe wpisała się w polską tradycję, czy „Wiedenka”, kawa zbożowa z dodatkiem kawy naturalnej.

W 1992 roku miała miejsce prywatyzacja poznańskiego zakładu Amino – nowym właścicielem fabryki stała się spółka CPC Amino, która w 1998 roku zmieniła nazwę na Bestfoods Polska S.A.

Rok 2000 to kolejny ważny moment w historii marki – po fuzji firmy Bestfoods Polska S.A. z Unilever Polska marka Amino wzbogaciła żywnościowe portfolio firmy Unilever.

 

amino-karuzela-temp-tradycyjne

Obecnie

Dziś, ponad 40 lat od powstania marki, w ofercie Amino znajdziemy zupy i sosy do gotowania, majonez oraz zupy błyskawiczne z kluskami. Amino od lat pomaga Polakom przyrządzać pyszne dania o tradycyjnym smaku. Zupy i sosy do gotowania Amino, przywołują najcieplejsze wspomnienia – kuchni jak u mamy! Natomiast zupy błyskawiczne Amino pozwalają przygotować zupy o tradycyjnych polskich smakach szybko i prosto. Już po kilku minutach konsumenci mogą cieszyć się Rosołem z kury, Pomidorową o tradycyjnym smaku czy aromatycznymi Flaczkami o domowym smaku.

Amino stale dba o poszerzanie gamy swoich produktów. Teraz w ofercie marki pojawił się zupełnie nowy Majonez wyborny Amino. Znakomicie podkreśla smak kanapek i wędlin, wzbogaca sałatki, jest znakomitym dodatkiem do jajek. Zachwyca konsumentów wyjątkowym smakiem i kremową konsystencją. W portfolio Amino pojawiły się także nowe warianty zup i sosów. Barszcz Biały Amino to świetnie doprawiona i wyrazista w smaku zupa, znakomita zarówno na święta wielkanocne, jak i na codzienny rodzinny obiad. Także Sos pomidorowy Amino odwołuje się do ulubionych smaków Polaków. Podkreśli smak potraw mięsnych, warzyw oraz dań mącznych. Dzięki Amino sos będzie gęsty, aromatyczny, pyszny.